Nepmail: abonnement dat niet bestaat

Afgelopen maand stroomden bij mijn klanten de nepmails en telefoontjes voor een abonnement op de gemeentegids weer binnen, berichten die niet van de eigen gemeente kwamen, maar over een abonnement dat niet bestaat maar dat het bedrijf je probeert aan te smeren.

Dit is een verregaande vorm van koude acquisitie grenzend aan oplichting.

Als het goed is heb je met dit bedrijf niets te maken, nee, je had nooit een abonnement. Voeg dit bedrijf toe aan spammers, blokkeer de afzender en blokkeer diegene die je via de telefoon hierover belt. Hieronder het voorbeeld van zo’n mail.

Geachte heer/mevrouw,

Naar aanleiding van ons jaarlijks onderhoud sturen wij u de jaarlijkse offerte inzake uw internetadvertentie op www.digitalegemeentegids.com met de onderstaande specificaties:

In het bedrijvengedeelte bent u als adverteerder te vinden op bedrijfsnaam en plaats. Bij uw advertentie komt een link naar de bedrijvengids, een routeplanner met plattegrond en een ‘’meer info’’ knop met een link naar uw website, e-mailadres en telefoonnummer. Hiermee zullen klanten direct contact met u kunnen opnemen. Ook kunt u op verzoek 2 trefwoorden toevoegen waarmee klanten u sneller kunnen vinden.

Verschijningsdatum: Maand na datum (opdracht onder voorbehoud)
Prijs: € 297,50,- per jaar exclusief 21% btw
Pakket: Basispakket
Internetadres: digitalegemeentegids.com
Looptijd: 12 maanden (hierna volgt automatische verlenging)

Zoekwoorden: Op eigen aandragen, of indien aanwezig zie onderstaande vermelding.

Uw bedrijfsvermelding  
Bedrijfsnaam: uw bedrijfsnaam
Adres: uw adres
Postcode: 0000XX
Plaats: uwplaats  
Telefoonnummer: 99900000000
Mobiel nummer: 9999999999999
Website: www.uwwebsite.xyz
E-mailadres: mailadres@uwwebsite.xyz
Juridische vorm bedrijf: Eenmanszaak


Kloppen de gegevens en gaat u hiermee akkoord? Reageer dan binnen 72 uur op deze e-mail met: ‘dit voorstel is akkoord’. Eventuele aanpassingen kunt ook per email aan ons doorgeven. Wij zullen dit direct voor u aanpassen en uw gegevens updaten zodat uw klanten u weer snel kunnen vinden. U krijgt dezelfde dag alles nog per email toegestuurd met alle informatie die u nodig heeft.
Met vriendelijke groet,
Maarten de Vries

Gemeentegids verstuurt deze mail via gmail en de domeinnaam is geregistreerd in Panama

16 augustus 2022, opvraag domein gegevens van digitalegemeentegids.com

Beantwoord geen telefoontjes over een gemeentegids vermelding. Heb je ze toch aan de lijn, zeg telefonisch dan niets toe. Beter kun je alles zelf uitzoeken. Ga ook niet akkoord met een offerte.

Betaal nooit zo maar een factuur van een bedrijf dat je niet kent.
Krijg je een mail of brievenbus factuur van een bedrijf waar je nooit zaken meegedaan hebt, zet dan je vraagtekens bij dit soort facturen. Laat je niet onder druk zetten door betalingsherinneringen of aanmaningen. De bewijslast ligt bij het bedrijf: die moeten aan kunnen tonen dat er sprake is van een overeenkomst.

Wil je wel een vermelding in een gemeentegids? Laat het aanbod eventueel door een jurist nakijken. Deze kan ook bekijken of het hier wel om de echte gemeentegids gaat. Check eventueel de fraudehelpdesk van MKB Servicedesk, die krijgen veel meldingen over nepfacturen binnen.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedin