WordPress 5.9 komt er aan

WordPress 5.9 Beta is een paar dagen geleden gearriveerd en zal naar verwachting op 25 januari 2022 worden uitgebracht. Het zal de eerste grote release van 2022 zijn en zal komen met veel nieuwe functies en verbeteringen.

Deze aankomende release voegt veel meer functies toe aan de site-bewerkingservaring. Deze nieuwe functies maken het gemakkelijker om uw WordPress thema te bewerken zonder code, zodat u een website kunt maken met een uniek aangepast ontwerp.

Toch is volledige sitebewerking alleen beschikbaar voor thema’s die deze nieuwe functie ondersteunen.

Nieuwe blokken voor de hele site

WordPress 5.9 introduceert 10 nieuwe blokken die speciaal zijn gemaakt voor volledige sitebewerking en die zich onder de categorie ‘Thema’ bevinden. Hoe die precies zullen heten in het Nederlands weet ik nog niet:

 Sjabloononderdeel
 koptekst
 voettekst
 Auteur bericht
 Volgende bericht
 Vorige bericht
 Opmerkingen plaatsen
 Term Beschrijving 
 Titel archief 

Site-brede stijlen toevoegen

Een ander belangrijk kenmerk van de site-editor is de mogelijkheid om nieuwe stijlen voor uw thema te maken die op uw hele site worden toegepast. Klik eenvoudig op het stijlpictogram in de rechterbovenhoek van het scherm wanneer u een bericht of pagina bewerkt. Hier kunt u de typografie en kleuren van uw website wijzigen. Als u klaar bent, kunt u ervoor kiezen om die wijzigingen op te slaan voor individuele sjablonen, sjabloononderdelen of als een globale stijl voor uw hele website.

Blokstijlen wijzigen

Met de site-editor kunt u ook wijzigingen aanbrengen in de stijlen van afzonderlijke blokken die op uw website worden gebruikt. Klik eenvoudig op de knop Stijl en kies vervolgens Blokken. U ziet een lijst met blokken die u kunt bewerken en aanpassen. Hiermee kunt u stijlen instellen voor individuele blokken op uw website. U kunt bijvoorbeeld de knopkleuren aanpassen aan uw merkkleuren, de lettergrootte van de kop wijzigen en meer.

Een nieuwe manier om navigatiemenu’s toe te voegen

WordPress 5.9 introduceert een nieuwe manier om navigatiemenu’s te bewerken. Ten eerste merkt u misschien dat de link ‘Menu’ nu is gewijzigd in navigatiemenu’s. Als u een ondersteund thema gebruikt, kunt u hier eenvoudig een navigatiemenutitel toevoegen. Om het navigatiemenu daadwerkelijk te bewerken en er items aan toe te voegen, kunt u het nieuwe navigatiemenu-blok in de site-editor gebruiken. Met het nieuwe navigatiemenublok kunt u eenvoudig navigatiemenu’s maken, nieuwe koppelingen toevoegen, kleuren, spatiëring, uitlijning en meer aanpassen.

Verbeteringen in de blokeditor in WordPress 5.9

De meeste WordPress gebruikers besteden het grootste deel van hun tijd aan het schrijven van inhoud. Daarom wordt elke WordPress release geleverd met verbeteringen en nieuwe functies die zijn toegevoegd aan de blokeditor.

Verplaats moeiteloos secties

Gebruikers kunnen nu secties verplaatsen vanuit de lijstweergave op de werkbalk. Klik gewoon op een item en beweeg het op en neer. Met het nieuwe navigatiemenublok kunt u eenvoudig navigatiemenu’s maken, nieuwe koppelingen toevoegen, kleuren, spatiëring, uitlijning en meer aanpassen. Hiermee kunt u gemakkelijk naar verschillende delen van de inhoud springen en deze verplaatsen, zodat u uw lay-out snel kunt aanpassen.

Navigatieblok

Het navigatieblok in de site-editor kan ook in uw WordPress berichten en -pagina’s worden gebruikt. Hiermee kunt u handmatig navigatiemenu’s maken in uw artikelen of bestemmingspagina’s. U kunt het bijvoorbeeld gebruiken om een ​​inhoudsopgave te maken met links naar verschillende delen van een artikel.

Betere sociale pictogrammen en knoppen

Met eerdere versies van WordPress was het een beetje moeilijk om toegang te krijgen tot de ouder- en kindblokken bij het werken met sociale pictogrammen en knoppen. WordPress 5.9 maakt het gemakkelijker door onderliggende blokken toe te staan ​​de werkbalk van het bovenliggende blok te gebruiken. Sociale pictogrammen en knopblokken absorberen de bovenliggende werkbalk

Betere koppenbediening

Met het rubriekenblok kunt u nu een koersniveau selecteren in een verticaal vervolgkeuzemenu. U hebt ook meer opties voor typografie, ontwerp, marge en afstand voor uw koppen. Koppenblok heeft nu meer bedieningselementen

Rich URL-voorbeelden in Block Editor

Als je voorheen met je muis over een link in de berichteditor ging, zag je alleen de URL. WordPress 5.9 zal nu rijke URL-voorbeelden ophalen en weergeven voor links in de berichteditor.

Rich URL-voorbeelden

Er zijn veel andere verbeteringen aan individuele blokken in de blokeditor. Ze verbeteren allemaal de gebruikerservaring door meer dimensies, spatiëring, typografie en andere tools aan te bieden.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedin